Cuba Accommodations Logo

The Best of the West

Over de rondreis The Best of the West

informatie

Tijdens deze reis verblijft u in door ons zorgvuldig geselecteerde goede drie-, vier- en vijfsterrenhotels, tenzij anders gewenst. Het is ook mogelijk om hotelverblijven af te wisselen met verblijven in goede Casas Particulares.

VANAF PRIJS P.P. (o.b.v.  onderstaand programma): € 1.029,-, bij 2 personen op double room.

Dit is inclusief:
– lokale vertegenwoordiging ter plaatse in geval van vragen of problemen;
– taxitransfer-in en -uit;
– de in het programma beschreven hotels en Casa Particular in Trinidad;
– autohuur inclusief verzekering en drop-off kosten.

Dagbeschrijving van deze rondreis

Dag 1: Vliegreis Amsterdam – Havana

Je vliegt met de luchtvaartmaatschappij naar keuze naar Havana of Varadero. Na aankomst volgt de transfer naar het hotel in Havana, waar je verblijft in een centraal in het Oud-Havana gelegen  koloniaal ****-hotel, op basis van logies en ontbijt.

Dag 2 – 3: Havana

Havana is ongetwijfeld één van de mooiste steden van het Caribische gebied. Indien je nog nooit in Havana bent geweest, is het wellicht een idee om als eerste kennismaking met de stad, je een paar uur rond te laten rijden in een Amerikaanse Klassieker cabriolet uit de ’50-er jaren. Je krijgt zo een goede eerste indruk van Havana’s stratenstelsel en de verschillende wijken van deze stad met ongeveer 2 miljoen inwoners. Wij kunnen dit van tevoren voor regelen (mét of zonder Engelssprekende gids).

Overige excursies

Wij kunnen bovenstaande oldtimerexcursie ook aanbieden in combinatie met een wandeling door het koloniale gedeelte van Havana onder leiding van een Engelssprekende gids. Zo wordt in de voetsporen getreden van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway, die een tijd in dit gedeelte van Havana heeft gewoond en worden o.a. de vier 17e-eeuwse pleinen bezocht. Een andere excursie die wij kunnen aanbieden (indien je dat gebied verder niet bezoekt), is een volledige dagexcursie naar de Viñales vallei, door velen gezien als het mooiste natuurgebied op Cuba. Hiervan is het programma bij ons op te vragen (zie ook: “Excursies”).

Havana

Havana is rijk aan musea en forten. Zo is het Museum van de Revolutie (symbolischerwijs) gevestigd in het voormalige paleis van dictator Fulgencio Batista. Het Paleis van de Schone Kunsten (Museo de las Bellas Artes) is ook een bezoek waard. En niet te vergeten de gebouwen waar de Spaanse Gouverneurs vroeger zetelden, waar nu het Nationaal Museum gevestigd is (aan het oudste plein van Havana, Plaza de Armas). Ook Ernest Hemingway heeft hier een tijdje gewoond. In hotel Ambos Mundos bevindt zich zijn voormalige hotelkamer (is te bezoeken), waar alles nog zo staat zoals het was toen hij daar tijdelijk verbleef, inclusief zijn typemachine. Hier schreef hij het boek ‘For whom the bell tolls’. Hij bezocht regelmatig de twee bekende bars ‘La Bodeguita del Medio’ en ‘El Floridita’, waar hij genoot van de bekende Cubaanse cocktails Daiquirí en Mojito.

Dag 4: Havana – Viñales

Vanochtend haal je jouw huurauto op en begint aan de autoreis. Onderweg kan een bezoek gebracht worden aan de natuurparken Soroa of Las Terrazas. Ook de provinciehoofdstad Pinar del Río kan bezocht worden voordat verder gereden wordt naar de Viñales vallei. Eenmaal aangekomen in Viñales verblijft je twee nachten in goed ***-hotel (met zwembad), in een kamer met direct zicht op de prachtige Viñales vallei, op basis van logies en ontbijt.

Dag 5: Viñales

Je kunt deze dag in Viñales diverse leuke activiteiten ondernemen. Zo kan er een paardrij- of wandeltocht o.l.v. een gids gemaakt worden door de omliggende tabaksplantages, waarbij een kopje Cubaanse koffie bij een tabaksboer niet mag ontbreken. Verder behoort een onderaards boottochtje door de ‘Grot van de Indiaan’ tot de mogelijkheden. Cuba’s grootste onderaardse grottenstelsel bevindt zich ook in de buurt. Hier kan men afdalen onder leiding van een gids, inclusief mijnwerkershelm met zoeklicht erop. Heel interessant is het om zelf met de auto naar Cueva de los Portales te gaan. In dit grottencomplex hield Ché Guevara zich schuil ten tijde van de Cubaanse rakettencrisis van 1962. Een lokale gids vertelt jouw de ins en outs over Ché’s toen geheime verblijfplaats.

Optie

Er kan ook een mooie stranddag worden doorgebracht op het Bounty-eilandje Cayo Levisa. De haven van waaruit de boot naar dit eilandje vaart, Palma Rubia, ligt slechts op 70km van Viñales. Op het eiland is ook een kleinschalig hotelcomplex, hotel Villa Cayo Levisa, waar ook één of diverse nachten kunnen worden doorgebracht

Dag 6: Viñales – Las Terrazas / Soroa

Vanochtend of na de lunch rijd je weer richting Havana. Het is een relatief korte rit, die jou uitgebreid de mogelijkheid geeft om de natuurparken Soroa en/of Las Terrazas te bezoeken. In Soroa kan gezwommen worden bij een grote waterval en hier in de buurt kan een bezoek gebracht worden aan Cuba’s grootste orchideeënkwekerij. Natuurpark Las Terrazas is ontstaan door een in de jaren ’70 succesvol verlopen herbebossingsproject. De lokale gemeenschap is ontstaan uit de werknemers die toen bij dit project betrokken waren. Er is hier een stuwmeertje waarin gezwommen kan worden en waar kabels overheen zijn gespannen waarlangs u een canopy tour kunt maken van boomtop tot boomtop, vanwaar mooie uitzichten op het landschap beneden. In de nabijgelegen rivier San Juan kan ook gezwommen worden. Verder zijn er diverse (ruïnes van) 19de eeuwse Franse koffieplantages in de buurt. Om deze te bezoeken en om meer te weten te komen over de rijke plaatselijke flora en fauna, kan een daarin gespecialiseerde gids worden geboekt, die hierover vertelt al wandelend langs één van de mogelijke routes. Je verblijft één nacht in natuurpark Las Terrazas in een bijzonder ***+ hotel, op basis van logies en ontbijt.

Dag 7: Las Terrazas/Soroa – Guamá – Playa Girón – Cienfuegos

Om zoveel mogelijk bezienswaardigheden onderweg naar Cienfuegos te kunnen bezoeken, raden wij aan niet later dan uiterlijk 08.00 uur te vertrekken. Via de zuidelijke rondweg rondom Havana rijdt je de ‘Carretera Central’ op, de centrale snelweg richting oosten. Na een tijdje dient een afslag te worden genomen naar het plaatsje La Boca, gelegen in de ‘Everglades’ van Cuba, Cuba’s grootste wetland-natuurgebied. Hiervandaan gaat een snelboot naar de eilandengroep Guamá, waar een replica van een indianendorp is gebouwd, van de Taino-indianenstam, de oorspronkelijke bewoners van Cuba. Bij La Boca is ook een krokodillenfarm en een restaurant, waar de lunch gebruikt kan worden. Wij raden aan niet later dan 15.00 uur de weg te vervolgen. De volgende stop is Playa Girón, de beroemde Varkensbaai. Hier kwamen in 1961 door de Amerikaanse CIA gesteunde rebellen aan land, om te trachten het bewind van Fidel Castro omver te werpen. Er is hier een museum, die deze mislukte invasie herdenkt. Vervolgens rijd je naar de eindbestemming van deze dag, Cienfuegos, waar je gedurende twee nachten verblijft in hotel Meliá La Unión**** of hotel Meliá San Carlos****, in het centrum van deze mooie stad met haar Frans-koloniale architectuur, op basis van kamer met ontbijt

Optie

Om deze dagrit wat minder intensief en lang te maken, kan er onderweg ook gekozen worden voor 1 of meer nachten verblijf in het kustplaatsje Playa Larga, bekend van de goede duik- en snorkelmogelijkheden in de buurt en tevens een strandbestemming. Op een bijzondere lokatie in dit plaatsje heb je tevens de kans diverse inheemse vogelsoorten van dichtbij te kunnen spotten en fotograferen, waaronder de ‘zunzunzito’, de kleinste kolibri ter wereld!. Vanuit hier kun je ook rechtstreeks naar Trinidad (via de Varkensbaai) rijden en in Cienfuegos een stop onderweg maken

Dag 8: Cienfuegos

Cienfuegos is één van de mooiste koloniale plaatsen op Cuba. Uniek is de Franse architectuur, die in veel koloniale gebouwen wordt teruggevonden. Dit komt omdat de Fransen in het verre verleden hier aan land zijn gekomen, nadat ze van Haïti waren weggevlucht door een massale slavenopstand. Zij brachten de Franse bouwkunst van die tijd mee naar Cuba. Het is een rustige en schone stad, gelegen aan de baai van Cienfuegos. Net als Havana heeft deze stad haar eigen zeeboulevard. Vanaf Cienfuegos kan een bezoek gebracht worden aan de nabijgelegen stranden, waar zich ook de mogelijkheid bevindt om met dolfijnen te zwemmen. Tevens beschikt de stad over een mooie botanische tuin. Indien Santa Clara niet aangedaan wordt tijdens de rondreis, is het ook mogelijk om een dagexcursie te maken naar deze plaats, waar het mausoleum van Ché Guevara zich bevindt. Santa Clara ligt op maar 67 km van Cienfuegos verwijderd.

Dag 9: Cienfuegos – Trinidad

Aangezien het niet ver rijden is naar Trinidad, kan het verblijf in en rond Cienfuegos nog wat verlengd worden. Via de kustweg rijd je Trinidad binnen. Deze stad is in 1514 door de Spanjaarden gesticht en het koloniale deel ervan lijkt inderdaad eeuwen te hebben stilgestaan. Geen wonder dat deze stad valt onder het Wereldcultureel Erfgoed van UNESCO. Je verblijft hier drie nachten in een goede Casa Particular in het koloniale centrum van dit stadje.

Dag 10-11: Trinidad

Het oude centrum is zeer de moeite waard om doorheen te wandelen. Er zijn kerkjes, musea en de bar ‘Canchánchara’ is een begrip. Maar ook de omgeving biedt meerdere mogelijkheden om te bezoeken. Zo leent het natuurpark Topes de Collantes  natuurgebied in het Sierra del Escambray gebergte zich voor mooie wandelingen langs watervallen, een stuwmeer en naaldbossen, met diverse zwemmogelijkheden. De mooie stranden van Trinidad kunnen ook bezocht worden. Er kunnen in het hotel diverse tripjes geboekt worden. Neem bijvoorbeeld deel aan een zeiltocht per catamaran naar een onbewoond eiland, waarbij lunch onderweg en snorkelmogelijkheden zijn inbegrepen. Langs de weg van Trinidad naar Sanctí Spiritus bevindt zich de suikermolenvallei. De rijkdom van Trinidad is voornamelijk te danken aan de vele suikerrietplantages die er vroeger waren. Met een stoomtreintje kun je langs alle interessante plekken gereden worden. Het bekendst is de plantage Manaca Iznaga, gesticht in 1750. Vanuit de toren, die hier staat, werden de plantageslaven in de gaten gehouden. ’s Avonds wordt er op veel plaatsen in het centrum muziek gemaakt.

Dag 12-14: Trinidad – Santa Clara – Varadero

Je rijdt naar Cuba’s bekendste badplaats Varadero, dat in het bezit is van een 20 km langgerekt prachtig zandstrand. Via Sanctí Spiritus rijd je de centrale snelweg weer op richting Santa Clara. Hier kunt je wel of niet een stop inlassen voor een bezoek aan het mausoleum van Ché Guevara of de troepentransporttrein ‘El tren blindado’, die in 1958 door de oprukkende vrijheidsstrijders werd opgeblazen en daarmee de strijd werd beslist en Havana ingenomen kon worden. Lunch in de buurt (lunchsuggestie wordt t.z.t.  doorgegeven). Na aankomst in Varadero wordt de auto in de (na-)middag afgeleverd in de buurt van het hotel en wordt de vakantie afgesloten met drie overnachtingen in een *****- hotelresort op basis van All-Inclusive.

Dag 15: Varadero – vliegveld Havana/Varadero

Vandaag volgt de taxi- of bustransfer naar de luchthaven van Havana. Vervolgens check je in voor de vlucht terug naar Nederland.

Dag 16: Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Alex Cuba

Hi! Ik ben Alex

Heb je een vraag over autorondreizen, groepsrondreizen, excursies, bouwstenen, Tours of losse Casa- en hotelovernachtingen?
Of gewoon vragen over de invulling van een rondreis? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.
Wij adviseren je graag en vrijblijvend.

Andere rondreizen