Cuba Accommodations Logo

Rondreis “Ontdek veelzijdig Oost-Cuba”

Over de rondreis Rondreis “Ontdek veelzijdig Oost-Cuba”

informatie

De namen van alle hotels worden doorgegeven, na controle van beschikbaarheid, dus voordat er accoord wordt gegeven voor het door ons laten uitvoeren van het rondreisprogramma! Indien je dan toch nog ergens voor een ander hotel wilt kiezen, is dat ook nog mogelijk (ook is het mogelijk om in de diverse aangegeven plaatsen te kiezen voor verblijf in een goede Casa Particular). Afhankelijk van het aantal nachten, kan de prijsofferte hiermee een stuk lager uitkomen).

VANAF PRIJS P.P. (o.b.v. onderstaand programma): € 1.632,-
bij 2 personen op double
room.

Dit is inclusief:
– lokale vertegenwoordiging ter plaatse in geval van vragen of problemen;
– 3 taxitransfers en binnenenlandse vlucht HAVHOG in Economy-Class;
– de in het programma beschreven hotels;
– autohuur inclusief verzekering en drop-off kosten.

Introductie

Bij deze rondreis bezoek je voornamelijk plaatsen in Oost-Cuba en treed je in de voetsporen van de Cubaanse Revolutie, waarin de Cubaanse revolutionairen vanaf 1956 vanuit het Sierra Maestra Gebergte in Oost-Cuba optrokken naar Havana en daar uiteindelijk de overwinning vierden op de dictator Fulgencio Batista. Tevens wordt je in de gelegenheid gesteld zowel de geboorteplaats van Fidel Castro te bezoeken, alsmede de plek waar hij nu ligt begraven. Ook de ontdekker van Cuba, Christoffel Columbus, zette in dit deel van Cuba voor het eerst voet aan wal (vanuit de vissersplaats Gibara kun je deze plek bezoeken). Deze rondreis duurt precies 3 weken en is inclusief een binnenlandse vlucht van West naar Oost-Cuba, zodat je maar één keer dit trajekt hoeft te rijden (scheelt zo’n 800km rijtijd). Echter is het ook mogelijk om de gehele route met de auto af te leggen, als je dat liever hebt. Wij zullen dan een gewijzigd programma gaan voorstellen.

De overnachtingen onderweg zijn in door ons zorgvuldig geselecteerde hotels, die zich allen op een bepaalde manier onderscheiden van andere hotels in de buurt, bijvoorbeeld door hun goede recensies, ligging en/of onze eigen ervaringen met verblijven in deze hotels. In diverse plaatsen wordt overnacht in prachtig gerenoveerde koloniale gebouwen (waaronder zgn. Encanto- = Boutique hotels met doorgaans niet meer dan zo’n 40 kamers). 

Dagbeschrijving van deze rondreis

Dag 1: Vliegreis Amsterdam – Havana/Varadero

Je vliegt met de luchtvaartmaatschappij van jouw keuze naar Havana of Varadero. Na aankomst volgt de transfer naar het hotel in Havana (keuze uit taxitransfer of bustransfer), waar je voor 3 nachten verblijft in een koloniaal ****-hotel, op basis van logies en ontbijt (gelegen op een mooie lokatie in Oud-Havana).

Havana is ongetwijfeld één van de mooiste steden van het Caribische gebied. Indien je nog nooit in Havana bent geweest, is het wellicht een idee om als eerste kennismaking met de stad, je een paar uur rond te laten rijden in een Amerikaanse Klassieker uit de ’50-er jaren. Je krijgt zo een goede eerste indruk van Havana’s stratenstelsel en de verschillende wijken van deze stad met ongeveer 2 miljoen inwoners.
Wij kunnen dit van tevoren voor je regelen (mét of zonder Engelssprekende gids).

Een paar overige excursie suggesties

Wij kunnen bovenstaande oldtimerexcursie ook aanbieden in combinatie met een wandeling door het koloniale gedeelte van Havana onder leiding van een Engelssprekende gids.

Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld een fietsexcursie door Oud-Havana o.b.v. een Nederlands of Engels sprekende gids, of een excursie waarbij een bezoek aan een sigarenfabriek en een rumfabriek wordt gecombineerd.

Dag 2-3: Havana

Havana is rijk aan musea en forten. Zo is het Museum van de Revolutie (symbolischerwijs) gevestigd in het voormalige paleis van dictator Fulgencio Batista. Het Paleis van de Schone Kunsten (Museo de las Bellas Artes) is ook een bezoek waard. En niet te vergeten de gebouwen waar de Spaanse Gouverneurs vroeger zetelden, waar nu het Nationaal Museum gevestigd is (aan het oudste plein van Havana, Plaza de Armas).

Ook Ernest Hemingway heeft hier een tijdje gewoond. In hotel Ambos Mundos bevindt zich zijn voormalige hotelkamer (is te bezoeken), waar alles nog zo staat zoals het was toen hij daar tijdelijk verbleef, inclusief zijn typemachine. Hier schreef hij het boek ‘For whom the bell tolls’. Hij bezocht regelmatig de twee bekende bars ‘La Bodeguita del Medio’ en ‘El Floridita’, waar hij genoot van de bekende Cubaanse cocktails Daiquirí en Mojito.   

Dag 4-5: Vlucht Havana – Holguín – Gibara

Ontbijt. Taxitransfer naar de luchthaven van Havana in aansluiting op de binnenlandse vlucht. Wij boeken je op een ochtendvlucht naar de luchthaven van Holguín (indien deze op de gewenste datum niet vertrekt, wijken wij uit naar een vlucht van Havana naar Santiago de Cuba en wordt de route iets gewijzigd, met behoud van alle te bezoeken plaatsen). Vervolgens wordt de huurauto op de luchthaven opgehaald en rijd je naar de bestemming van deze dag: het pittoreske vissersplaatsje Gibara. Hier verblijf je voor 2 nachten in één van de ***½- Boutique hotels o.b.v. logies en ontbijt (we kunnen hier ook een goede Casa Particular inplannen). Er zijn diverse excursies van hieruit te maken. Wij informeren je daar t.z.t. graag over.

Dag 6: Gibara – Cayo Seatía

Na het ontbijt rijd je weer langs de hoofdroute naar Holguín-stad, waar je eventueel een korte bezichtigingstour doorheen kunt maken. Lunchsuggestie kan door ons worden gedaan. Uiterlijk na de lunch sla je de hoofdweg richting Báguano op. Onderweg kun je ervoor kiezen een kort bezoek te brengen aan de geboorteplaats van Fidel Castro, het dorpje Birán. Fidels vader was een grootgrondbezitter en hier staat ook nog het landhuis van de familie alsmede de graven van diverse van zijn familieleden, waaronder die van zijn ouders.

Via Cueto en Mayarí kom je in de (na-)middag dan op Cayo Saetía aan.

Cayo Saetía is eigenlijk een eiland, over de weg alleen bereikbaar via een smalle verbindingsweg met het vasteland. De vegetatie, het landschap en het microklimaat dat hier heerst, doen denken aan de Afrikaanse Savannes. Er zijn hier in het verleden dan ook diverse dieren uit Afrika in het wild uitgezet, waarvan is gebleken dat ze het hier goed doen. Voorbeelden zijn: herten, buffels, antilopes, zebra’s en struisvogels. Bovendien bezit Cayo Saetía diverse rustieke strandbaaitjes met prachtig wit zand. 

Hier bevindt zich een kleinschalig ***-hotelcomplex, waar je voor 2 nachten verblijft op basis van logies en ontbijt. 

 

Dag 7: Cayo Seatía

Tijd voor een heerlijk rustige dag aan één van de strandbaaitjes, lunch in een restaurant, gebouwd op een klif, met mooi uitzicht op de zee. Ook kan de omgeving verder verkend worden en zal je hier zeker meerdere van de bovenstaande dieren gaan aantreffen.

Dag 8-10: Cayo Seatía – Baracoa

Na het ontbijt of uiterlijk direct na een vroege lunch, vertrek in de richting van Baracoa.

Dit is een avontuurlijke route die soms direkt langs de kustlijn loopt. Bij Moa in de buurt kun je zien wat voor gevolgen voor het landschap de plaatselijke nikkelwinning teweeg heeft gebracht. Omdat tussen Moa en Baracoa de weg op plaatsen niet geheel geasfalteerd is, dien je voor dit trajekt toch wel een kleine 4 uur uit te trekken. Je verblijft hier voor 3 nachten in één van de ***-hotels in dit stadje, die de beschikking hebben over een zwembad o.b.v. logies en ontbijt (we kunnen hier ook een goede Casa Particular inplannen).

Het centrum van deze bijzondere en gemoedelijke plaats is op loopafstand te bereiken. 

Baracoa is de eerste en daarmee de oudste, door de Spanjaarden gestichte stad van Cuba (1510-1512). Vele jaren is Baracoa afgesloten geweest van de buitenwereld, totdat pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw, een weg vanaf Santiago de Cuba hiernaartoe werd aangelegd (La Farola). Door deze lange geïsoleerde periode, heeft Baracoa tot op de dag van vandaag nog steeds haar eigen unieke karakter.

Je kunt in en rond Baracoa diverse activiteiten ondernemen. Traditioneel leefde men hier van de visserij, houtkap, de teelt van kokosnoten, bananen en cacao. Met name de cacao van Baracoa, is in het hele land beroemd en daarom is een bezoek aan het “cacaohuis” eigenlijk een must (laat je de warme chocolademelk smaken!). Dat geldt ook voor een bezoek aan het kerkje, waar zich het eerste kruis bevindt, dat door de Spanjaarden bij Baracoa aan land is gebracht.
Er zijn diverse mooie strandjes in de buurt van Baracoa, waar we je t.z.t. over kunnen informeren.
De langste rivier van Cuba, de Toa, mondt 6,5 km. ten noordwesten van Baracoa in de Atlantische Oceaan uit. Er zijn vele wandeltochten in de buurt mogelijk die vaak door prachtige stukken natuur lopen. Eén daarvan loopt langs de “Duaba” rivier (waar er ook zwemgelegenheid is). Van hieruit kun je ook verder naar de magnifieke tafelberg “El Yunque” wandelen. Voor wie een trajekt liever (gedeeltelijk) te paard af wil leggen, kan dat ook.
Verder kan er bijvoorbeeld een boottochtje gemaakt worden over de rivier “Yumurí”, ong. 30km oostwaarts van Baracoa gelegen, gevolgd door tijd om te zwemmen vanaf de kiezelstenen oever (ervaar de sensatie van de verschillende temperatuurlagen in deze rivier!). Verder ligt daar het Nationaal Natuurpark “Alexander Humboldt” op ong. 1,5 uur rijden van Baracoa en biedt een enorme biodiversiteit (één van de laatste stukken oerbos op Cuba) en diverse wandelmogelijkheden onder begeleiding van een professionele natuurgids.

Dag 11-13: Baracoa – Santiago de Cuba

Het is raadzaam uiterlijk einde morgen de reis naar Santiago de Cuba aan te vangen, aangezien de reistijd langer is dan je zou verwachten.

De weg tussen Guantánamo en Baracoa is een staaltje van hoogstaande architectuur, kijkend naar de diverse imposante bruggen die tussen bergtoppen en diepe ravijnen gebouwd zijn. Al rijdend over deze “kronkelweg” passeer je wel 3 verschillende micro-klimaatzone’s!

Aangekomen in Cuba’s 2e stad, zul je zien dat deze stad een heel andere sfeer uitstraalt dan Havana. Dat heeft te maken met het migratieverleden van de inwoners van beide steden. Straalt Havana een meer latijns-amerikaanse sfeer uit, daar heeft Santiago een meer Caribisch gezicht.

Je verblijft hier in het historische centrum van de stad in één van de meest recent geopende ****-Boutique hotels, waar je 3 nachten verblijft o.b.v. logies en ontbijt (we kunnen hier ook een *****-hotel met zwembad of een goede Casa Particular inplannen). 

 

Dag 14-15: Santiago de Cuba – Santo Domingo

Vandaag vertrek je naar de omgeving, van waaruit de Cubaanse Revolutie in gang werd gezet : het dorpje Santo Domingo. Nu eindigt het wegenstelsel hier niet ver vandaan, maar in de jaren ’50 van de vorige eeuw was deze plek helemaal ver verstoken van de bewoonde wereld en daarom ook heel moeilijk te bereiken/ontdekken door de troepen van de toenmalige dictator, op zoek naar deze plek waar de rebellen zich jarenlang verborgen wisten te houden. Van hieruit begon in 1958 de opmars van Oost- naar West-Cuba, eindigend met de verovering van Havana op Nieuwjaarsnacht 1959. 

In Santo Domingo verblijf je voor 2 nachten in het enige hotel hier: hotel Villa Santo Domingo***, o.b.v. logies en ontbijt.

De rivier, die langs het hotel loopt, biedt diverse zwemmogelijkheden.

De hoogste bergtop van het land, ligt in dit gebied en is de Pico Turquino met een hoogte van 1.974 meter. Na het inchecken kunt je voor de volgende dag een excursie boeken naar deze  commandopost van de rebellen: “Comandancia de la Plata”, van waaruit vanaf 1956 de revolutie werd verspreid (genaamd naar de rivier ‘Río Plata’, die door dit gebied stroomt).

Totale duur: zo’n 4 uur, een wandeling van in totaal zo’n 6 km. Doorgaans begint deze omstreeks 08:30.

Maar ook kun je een excursie boeken naar de Pico Turquino. Deze duurt langer en is (vanzelfsprekend) zwaarder. 

 
 

Dag 16: Santo Domingo – Camagüey

Na het ontbijt rijd je de snelweg Bayamo-Las Tunas op met als volgende dagbestemming Camagüey, na Havana en Santiago de op twee na grootste stad van Cuba. 

Je verblijft hier 2 nachten in één van de ***½-Boutique hotelletjes gelegen in het koloniale centrum van de stad, o.b.v. logies en ontbijt

Hoewel een stuk minder bekend dan  dan andere steden in Cuba, behoort het koloniale centrum met haar schilderachtige pleintjes tot één van de mooist gerestaureerde van het land. Deze stad staat o.a. bekend om haar aardewerken kruiken, de “Tinajones”. Daarin werd in vroegere tijden water opgevangen, om over voldoende (drink-)water te beschikken. Ze werden ook gezien als statussymbool: hoe meer kruiken en hoe groter ze waren, was een afspiegeling van de mate van rijkdom van de eigenaren. Opvallend is ook het grote aantal paard en wagens die het straatbeeld bepalen. Het is leuk om ter plaatse een ritje door de straten van Camagüey te boeken!

Dag 17: Camagüey

Onze suggestie is een dagdeel door te brengen aan de bekendste stranden van Camagüey, Playa Santa Lucía (afstand: ca. 109km.). Met name het ‘La Boca’ strand is een leuke plek om te vertoeven.

Dag 18: Camagüey – Cayo Cruz

Vandaag is het maar een kort ritje naar Cayo Cruz, onderdeel van de eilandgroep Cayo Romano. Naast de bekendste van deze eilandgroepen, Cayo Santa María en Cayo Coco, is Cayo Cruz de nieuwste strandbestemming onder deze eilandgroepen ten noorden van het Cubaanse vasteland . Hotel La Marina Plaza & Spa**** opende pas zeer recentelijk (2020) haar deuren en dit jaar (2024) hebben wij dit kleinschalige hotel in ons aanbod opgenomen, vanwege haar unieke ligging en kleinschalige karakter (maar 60 kamers en allen met zeezicht). Alleen al de weg over water er naartoe is een bijzondere ervaring en sinds kort is de wegverbinding met Cayo Coco ook gerealiseerd, waardoor je via Cayo Coco weer het vasteland op kunt rijden. 

Je verblijft hier voor 1 nacht o.b.v. All-Inclusive (mocht je hier liever 2 nachten willen verblijven, dan brengen we het aantal nachten in Camagüey terug naar 1).  

Dag 19: Cayo Cruz – Santa Clara

Vanaf Cayo Cruz is het zo’n 5 uur rijden naar Santa Clara via de snelweg. Een mooiere, maar wat langer durende route hier naartoe loopt via Cayo Coco, Morón (heeft één van de oudste treinstations op Cuba) en Remedios. Met name Remedios is een bezoek waard en heeft als enige stadje op Cuba maar liefst 2 kerken aan het centrale plein.

In Santa Clara verblijf je in een ***½-Boutique hotelletje, gelegen in het koloniale centrum van de stad, o.b.v. logies en ontbijt (we kunnen hier ook een goede Casa Particular inplannen).

De meest bekende bezienswaardigheden in deze stad zijn het mausoleum van Ché Guevara en de troepentransporttrein “El tren blindado”(een munitie- en troepentransporttrein van het leger), dat in 1958 door de oprukkende vrijheidsstrijders werd opgeblazen en daarmee een beslissend moment was voor de eindoverwinning.

Dag 20-21 Santa Clara – Varadero

Na het ontbijt is er nog tijd om Santa Clara verder te verkennen, voordat het laatste trajekt naar Varadero afgelegd wordt. Je kunt de auto in de (na-)middag direkt bij het verblijfshotel inleveren. Dit hotel behoort tot één van de betere *****-hotels in Varadero.

Je verblijft hier voor de laatste 2 nachten op All-Inclusive basis (een ander voorkeurshotel kan hier natuurlijk ook worden ingezet, of eventueel een goede Casa Particular).

Dag 22: Varadero – luchthaven Havana/luchthaven Varadero

Vandaag komt er helaas een einde aan het verblijf op Cuba. Een taxitransfer brengt je naar de luchthaven van Havana of Varadero in aansluiting op de terugvlucht. 

Je verblijft hier voor de laatste 2 nachten op All-Inclusive basis (een ander voorkeurshotel kan hier natuurlijk ook worden ingezet, of eventueel een goede Casa Particular).

Dag 23: aankomst op Schiphol, Amsterdam

Aankomst op Schiphol

REISSCHEMA insclusief

Prijs per persoon op aanvraag

Exclusief
Alex Cuba

Hi! Ik ben Alex

Heb je een vraag over autorondreizen, groepsrondreizen, excursies, bouwstenen, Tours of losse Casa- en hotelovernachtingen?
Of gewoon vragen over de invulling van een rondreis? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.
Wij adviseren je graag en vrijblijvend.

Andere rondreizen