Cuba Accommodations Logo

Budgetreis “langs de Cubaanse Privé Juwelen”

Over de rondreis Budgetreis “langs de Cubaanse Privé Juwelen”

informatie

Autoreis op privébasis met overnachtingen in Havana en onderweg in Cubaanse B&B’s (Casas Particulares) door het Westen en Midwesten van Cuba, afsluitend met een *****-hotelverblijf aan de mooie stranden van Varadero.

VANAF PRIJS P.P. (o.b.v. onderstaand programma): € 798,- 
bij 2 personen op double room.

Dit is inclusief:
–  lokale vertegenwoordiging ter plaatse in geval van vragen op problemen;
– Taxitransfer-in en bustransfer-uit;
– overnachtingen in goede Casas Particulares + laatste 3 nachten in een
   luxe All-Inclusive Resort;
– autohuur inclusief verzekering en drop-off kosten.

Kenmerken

Bij deze reis kun je ook zelf invulling geven aan deze rondreis, door bijvoorbeeld alle overnachtingen onderweg zelf ter plaatse te regelen. Daarmee ben je ter plaatse heel flexibel in het kiezen van de verblijfslokatie op de volgende dag! 

Je kunt dus kiezen voor een “basispakket”: door ons georganiseerd verblijf 3 nachten in een Casa Particular in Havana + 3 nachten in luxe strandresort in Varadero + transfers-in en –uit en de autohuur. Maar je kunt ook voor de volledig door ons georganiseerde reis zoals hieronder beschreven kiezen.

Introductie

Het swingende Cuba behoort tot de meest veelzijdige bestemmingen in het Caribische gebied. Een uniek land in de wereld, dat erom vraagt bezocht te worden. En dat ook ruimhartig zal terugbetalen. Want ‘La Isla Grande’ biedt veel, heel veel voor elk soort reiziger. Van cultuur- en natuurliefhebber tot feestende zonzoeker, voor een indrukwekkende rondreis, geslaagde strandvakantie of zelfs een bruisende citytrip. Goed aanvliegbaar, zonzeker en immer goed geluimd. Voel het ritme van Cuba…

Het authentieke Cuba vormt een bestemming met oneindig veel mogelijkheden op gebied van historie, cultuur en natuur. En uiteraard de heerlijke hagelwitte stranden, verwend door het subtropische klimaat en de vele zonuren. Varadero klinkt waarschijnlijk het meest bekend in de oren en heeft alles wat een Caribische strandvakantie tot een feest maakt. Te beginnen met ruim twintig kilometer wit strand, waar u kunt genieten met een mojito in de hand.

Tijdens deze reis verblijf je in Havana in één van de twee door ons uitgezochte bijzondere Casas Particulares vlakbij wellicht het mooiste koloniale plein van Oud-Havana: Plaza Vieja. Eén van de Casas heeft een prachtig dakterras met veel planten vanwaar o.a. uitzicht op het beroemde Capitool. De andere Casa ligt ook om de hoek van betreffend plein, is recentelijk gerestaureerd en (bijzonder) heeft een Nederlandse eigenaar.

Laat u op het gebied van de “Casa Particular overnachtingen”, door ons verrassen. Wij reserveren voor u de betere B&B verblijven, zo mogelijk op een bijzondere lokatie.
Daarom hebben wij deze reis ook de naam gegeven “langs de Cubaanse Privé Juwelen”!

De namen van de Casas in Havana en het strandresort in Varadero worden van tevoren door ons aangereikt. Na akkoord worden deze definitief voor u vastgelegd en krijg je met de reisbescheiden de vouchers hiervan opgestuurd.

De 2e stap kan zijn dat we met voorstellen gaan komen voor overnachtingen in de Casas Particulares onderweg. Ook deze worden na accoord en prijsofferte hiervoor, definitief vastgelegd.

Dagbeschrijving van een volledig door ons georganiseerde rondreis

Dag 1: Vliegreis Amsterdam – Havana/Varadero

Je vliegt met de luchtvaartmaatschappij naar keuze op Havana of Varadero. Na aankomst volgt de transfer naar je Casa in Havana, waar je verblijft op basis van logies en ontbijt.

Dag 2 – 3: Havana

Havana is ongetwijfeld één van de mooiste steden van het Caribische gebied. Indien je nog nooit in Havana bent geweest, is het wellicht een idee om als eerste kennismaking met de stad, je een paar uur rond te laten rijden in een Amerikaanse Klassieker cabriolet uit de ’50-er jaren. Je krijgt zo een goede eerste indruk van Havana’s stratenstelsel en de verschillende wijken van deze stad met ongeveer 2 miljoen inwoners. Een andere optie is een begeleide fietstoer door Havana met de mogelijkheid hier een bezoek aan een sigarenfabriek aan vast te koppelen. Wij kunnen o.a. deze excursies van tevoren voor je regelen (mét of zonder Engelssprekende gids). In de middag van dag 3 haal je de auto op, zodat je de volgende morgen direkt na het uitchecken, kunt wegrijden.

Dag 4: Havana – Viñales

Vanochtend haal je de huurauto ergens in de omgeving op en begint de autoreis. Onderweg kun je even de natuurparken Soroa of Las Terrazas gaan verkennen. Ook de provinciehoofdstad Pinar del Río kan bezocht worden voordat verder gereden wordt naar de Viñales vallei. Eenmaal aangekomen in Viñales verblijf je twee nachten in een Casa Particular, zo mogelijk met direct zicht op de prachtige Viñales vallei o.b.v. logies + ontbijt.

Dag 5: Viñales

Je kunt deze dag in Viñales diverse leuke activiteiten ondernemen. Zo kan er een paardrij- of wandeltocht o.l.v. een gids gemaakt worden door de omliggende tabaksplantages, waarbij een kopje Cubaanse koffie bij een tabaksboer niet mag ontbreken. Verder behoort een onderaards boottochtje door de ‘Grot van de Indiaan’ tot de mogelijkheden. Cuba’s grootste onderaardse grottenstelsel bevindt zich ook in de buurt. Hier kan men afdalen onder leiding van een gids, inclusief mijnwerkershelm met zoeklicht erop. Heel interessant is het om zelf met de auto naar Cueva de los Portales te gaan. In dit grottencomplex hield Ché Guevara zich schuil ten tijde van de Cubaanse rakettencrisis van 1962. Een lokale gids vertelt u de ins en outs over Ché’s toen geheime verblijfplaats.

Dag 6: Viñales – Las Terrazas / Soroa

Vanochtend of na de lunch rijdt u weer richting Havana. Het is een relatief korte rit naar deze natuurparken. Je verblijft twee nachten in een goede Casa Particular in natuurpark Las Terrazas of natuurpark Soroa (voor Casaverblijven is Soroa eerder aan te raden) op basis van logies + ontbijt. In plaats van overnachtingen in een Casa Particular, kun je ook kiezen voor deze overnachtingen in een bijzonder hotel/ecolodge: hotel Moka***+ in Las Terrazas .

Dag 7: Las Terrazas /Soroa

In Soroa kan gezwommen worden bij een grote waterval en hier in de buurt kan een bezoek gebracht worden aan Cuba’s grootste orchideeënkwekerij. Natuurpark Las Terrazas is ontstaan door een in de jaren ’70 succesvol verlopen herbebossingsproject. De lokale gemeenschap is ontstaan uit de werknemers die toen bij dit project betrokken waren. Er is hier een stuwmeertje waarin een boottocht gemaakt kan worden. Zwemmen kan hier ook heel goed. In de nabijgelegen rivier San Juan kan ook gezwommen worden. Verder zijn er diverse (ruïnes van-) 19de eeuwse Franse koffieplantages in de buurt. Om deze te bezoeken en om meer te weten te komen over de rijke plaatselijke flora en fauna, kan een daarin gespecialiseerde gids worden geboekt, die hierover vertelt, al wandelend langs één van de mogelijke routes. Een aanrader in natuurgebied Las Terrazas, is het maken van een Canopy-Tour! Via 6 stalen kabels, maak je een prachtige panoramische tocht van in totaal 1.600mtr (het langste Canopy trajekt van Cuba!). Het startpunt is bij het boothuis (Casa de Botes)

Dag 8: Las Terrazas/Soroa – Santa Clara

Vandaag wordt het langste trajekt gereden van deze rondreis. Aan te raden is direkt na het ontbijt te vertrekken. Afhankelijk van de vertrektijd, lunch je onderweg of in Santa Clara (rijtijd: ong. 5 uur). Vanaf Santa Clara is het mogelijk een bezoek kunnen brengen aan de noordkust. Het koloniale plaatsje Remedios bijvoorbeeld. Dit is ook de enige plaats op Cuba met twee kerken rondom het centrale plein. Doorrijden naar de eilandengroep Cayo Santa Maria is ook een mogelijkheid. In Santa Clara zelf kun je o.a. het indrukwekkende mausoleum van Ché Guevara bezoeken. De troepentransporttrein ‘El tren blindado’ is een ander historisch symbool. Deze werd in 1958 door de oprukkende vrijheidsstrijders opgeblazen en daarmee werd de strijd definitief beslist en kon Havana worden ingenomen. Je verblijft hier voor één nacht in een centraal gelegen Casa Particular o.b.v. logies + ontbijt.

Dag 9: Santa Clara – Trinidad

Gezien de relatief kleine afstand naar Trinidad, kun je in de morgen ook nog deze omgeving gaan verkennen, voordat je uit Santa Clara vertrekt. De route door het Sierra del Escambray gebergte is een mooie, maar op diverse plaatsen dient u hier stapvoets te rijden over stukken ongeasfalteerde weg (niet aan te raden als het veel geregend heeft!). De snelweg via Sanctí Spíritus brengt je sneller en comfortabeler naar Trinidad. Je verblijft hier twee nachten in een Casa Particular in het koloniale centrum van dit stadje.

Dag 10: Trinidad

Het oude centrum is zeer de moeite waard om doorheen te wandelen. Er zijn kerkjes, musea en de bar ‘Canchánchara’ is een begrip. Maar ook de omgeving biedt meerdere mogelijkheden om te bezoeken. Zo leent het natuurpark Topes de Collantes in het Sierra del Escambray gebergte zich voor mooie wandelingen langs watervallen, een stuwmeer en naaldbossen, met diverse zwemmogelijkheden. De kans om in dit natuurgebied de Cubaanse nationale vogel, de “Tocororo”, te spotten is reëel aanwezig (de kleuren van deze vogel zijn dezelfde als van de Cubaanse vlag: rood/wit.blauw). De mooie stranden van Trinidad kunnen ook bezocht worden. Langs de weg van Trinidad naar Sanctí Spiritus bevindt zich de suikermolenvallei (Valle de los Ingenios). De rijkdom van Trinidad is voornamelijk te danken aan de vele suikerrietplantages die er vroeger waren. Met een stoomtreintje kunt u langs alle interessante plekken gereden worden. Het bekendst is de plantage Manaca Iznaga, gesticht in 1750. Vanuit de toren, die hier staat, werden de plantageslaven in de gaten gehouden. ’s Avonds wordt er op veel plaatsen in het centrum muziek gemaakt.

Dag 11: Trinidad – Cienfuegos – Playa Larga

Indien je de tijd wilt nemen voor een wat langere verkenning van Cienfuegos, raden wij aan niet later dan 09:00 uit Trinidad te vertrekken. Je rijdt hier via de mooie kustweg naartoe. Vooral als het heeft geregend, is de kans groot dat je getuige bent van enorme hoeveelheden krabben die over de weg de mangrovebossen intrekken. 

Cienfuegos is één van de mooiste koloniale plaatsen op Cuba. Uniek is de Franse architectuur, die in veel koloniale gebouwen wordt teruggevonden. Dit komt omdat de Fransen in het verre verleden hier aan land zijn gekomen, nadat ze van Haïti waren weggevlucht door een massale slavenopstand. Zij brachten de Franse bouwkunst van die tijd mee naar Cuba. Het is een rustige en schone stad, gelegen aan de baai van Cienfuegos. Net als Havana heeft deze stad haar eigen zeeboulevard.

Vanaf Cienfuegos kan een bezoek gebracht worden aan de nabijgelegen stranden, waar zich ook de mogelijkheid bevindt om met dolfijnen te zwemmen. Tevens beschikt de stad over een mooie botanische tuin.

Na de bezichting van Cienfuegos, rijd je wederom weer voor een gedeelte direct langs de kust, naar het plaatsje Playa Larga. Onderweg, bij Playa Girón (Varkensbaai) kan een bezoek gebracht worden aan een museum dat de strijd herdenkt volgend op de mislukte invasie van door de CIA gesteunde rebellen (waarvan veel Cubaanse bannelingen) in het jaar 1961.  

Tussen Playa Girón en Playa Larga wederom delen van het trajekt waar het soms wemelt van de overstekende krabben.

Playa Larga en wijde omgeving leent zich heel goed voor snorkelen en duiken en is een kleine strandbestemming, door de relatieve onbekendheid nog niet door de “grote massa” ontdekt.

Wil je o.a. de inheemse Cubaanse boomrat, Jutía,  zien, maar ook de kans om andere inheemse en niet inheemse diersoorten te spotten, zoals de Cubaanse dwerguil of ‘s werelds kleinste kolibri, maar ook flamingo’s, dan is Playa Larga + achterland hier ideaal voor.

Je verblijft hier voor één nacht in een goede Casa Particular, dichtbij het strand gelegen o.b.v. logies + ontbijt (je hebt ook de mogelijkheid hier 1 nacht langer te verblijven, en dan bijvoorbeeld één nacht korter in Trinidad)

 

Dag 12: Playa Larga – Varadero

In de morgen kan nog een activiteit in de omgeving worden ondernomen. Aan te raden is direkt na de lunch te vertrekken.

Je rijdt vervolgens naar Cuba’s bekendste badplaats Varadero, dat in het bezit is van een 20 km langgerekt prachtig zandstrand. 

Ergens in de middag wordt de auto ingeleverd en kunt je de laatste dagen nog even heerlijk relaxen aan één van de mooiste stukken strand van deze plaats, voordat de terugreis onvermijdelijk weer gemaakt gaat worden.

Eerst nog even een aantal dagen genieten van een verblijf van drie nachten in een luxe-hotel op All-Inclusive basis.

Dag 15: Varadero – vliegveld Havana/Varadero

Vandaag volgt de taxi-/ of bustransfer naar de luchthaven van Havana/Varadero. Vervolgens check je in voor de terugvlucht.

Dag 16: Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Alex Cuba

Hi! Ik ben Alex

Heb je een vraag over een autorondreis, rondreis, excursie of tour? Twijfel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik adviseer je graag en vrijblijvend.

Wij delen graag onze uitgebreide ervaring over Cuba met jou, zodat je zo goed mogelijk voorbereid naar dit bijzondere land kunt afreizen!

Andere rondreizen