Cuba Accommodations Logo

Highlights van West- en Midwest Cuba

Over de rondreis Highlights van West- en Midwest Cuba

informatie

Deze begeleide autorondreis kent 3 versies (maar kan ook als groepsrondreis worden gemaakt!):

  1. Begeleiding door Spaans sprekende chauffeur in Amerikaanse oldtimer uit de 50-er jaren (airconditioned); De vanafprijs p.p. van dit programma is gebaseerd op deze eerste versie!
  2. Begeleiding door Engels sprekende chauffeur in Amerikaanse oldtimer uit de 50-er jaren (airconditioned) – prijs: + € 70,- p.p.;
  3. Begeleiding door Engels sprekende chauffeur/gids in moderne auto (airconditioned)-prijs: +€ 70,- p.p.

VANAF PRIJS P.P. (o.b.v. onderstaand programma): € 1.779,-
bij 2 personen op double room.
 
Dit is inclusief:
– lokale vertegenwoordiging in geval van vragen of problemen;
– taxitransfer-in en bustransfer-uit;
– 11 nachten verblijf in Casas Particulares + 1 nacht in een bijzondere Ecolodge
   o.b.v. kamer + ontbijt en laatste 2 nachten in
een  ****All-Inclusive Resort;
– 10 dagen rondreis in Amerikaanse Oldtimer onder begeleiding van chauffeur;
– in het programma opgenomen activiteiten/excursies die dikgedrukt zijn.

Deze vrijwel identieke rondreis wordt ook aangeboden als groepsrondreis, met hooguit 14 deelnemers. Vertrekdatum is 18/11/2024. Prijsindicatie p.p.: € 1.370,-. Begeleiding is door Engels sprekende gids. Indien interesse voor  deze écht unieke reis, neem contact met ons op!
 
Kenmerken

Omdat begeleide autorondreizen op Cuba behoorlijk wat duurder zijn dan rondreizen met een eigen huurauto, wordt de prijs gedrukt doordat er onderweg grotendeels wordt overnacht in comfortabele Casas Particulares. In Havana werken wij samen met 2 hele goede Casas, dichtbij één van de mooiste pleinen van koloniaal Havana gelegen: Plaza Vieja. De reis wordt afgesloten met 2 nachten in een goed ****-hotel, echter kunnen er naar wens een aantal nachten bijgeboekt worden. Een ander hotel is natuurlijk ook mogelijk! Na accoord van de offerte, worden de namen van de door ons vastgelegde Casas bekend gemaakt. Mocht er toch de wens zijn om in een plaats een andere Casa te gaan zoeken, dan is dit ook nog bespreekbaar.

Introductie

Dynamisch, levendig en altijd in beweging! Havana is een stad waar je uren doorheen kunt slenteren. Je ziet o.a. de meest vreemde vervoermiddelen, door Cubanen zelf in elkaar gelast van delen van vervoermiddelen die in de sloop waren beland. Kijk niet gek op als je een Lada station car (6-deurs) voorbij ziet rijden. 

Havana is een waar (openlucht-) museum voor de architectuurliefhebbers: van een kathedraal in barokstijl tot het typerende Art Deco gebouw van Bacardí, van het theatergebouw “Gran teatro de la Habana” en het karakteristieke “Capitolio” (replica van het Capitool in Washington) totaan het gebouw “Focsa”, eens het hoogste gebouw van Latijns-Amerika.

De meeste gebouwen in de Oude Stad zijn in neoklassieke stijl gebouwd, maar er zijn hier en daar nog andere architectonische invloeden zichtbaar. Hotel Raquel bijvoorbeeld heeft veel kenmerken van de Jungendstil.

Verder heeft deze stad vele musea, theatervoorstellingen, die je kunt bezoeken en een bruisend nachtleven.

Kortom, je bent met de teletijdmachine zo’n 70 jaar terug in de tijd terechtgekomen, maar ziet toch ook dat er veel zaken te zien zijn uit onze moderne tijd, zoals electrische scooters…

Tijdens deze reis verblijf je in Havana in één van de twee door ons uitgezochte bijzondere Casas Particulares vlakbij wellicht het mooiste koloniale plein van Oud-Havana: Plaza Vieja. Een van de Casas heeft een prachtig dakterras met veel planten vanwaar o.a. uitzicht op het beroemde Capitool. De andere Casa ligt ook om de hoek van betreffend plein, is recentelijk gerestaureerd en (bijzonder) heeft een Nederlandse eigenaar.

Dagbeschrijving van deze rondreis

Dag 1: Vliegreis Amsterdam – Havana/Varadero

Je vliegt met de luchtvaartmaatschappij naar keuze op Havana of Varadero. Na aankomst volgt de taxitransfer naar je Casa in Havana, waar je verblijft op basis van logies en ontbijt.

Dag 2: Havana

Havana is ongetwijfeld één van de mooiste steden van het Caribische gebied. Je hebt vandaag de hele dag voor jezelf. Een hele leuke eerste kennismaking met de stad, is het maken van een een begeleide fietstoer door Havana met de mogelijkheid hier een bezoek aan een sigarenfabriek aan vast te koppelen.

Wij kunnen o.a. deze excursie van tevoren voor je regelen.

Ook een begeleide wandeling door het koloniale stadsdeel o.b.v. een gediplomeerde gids behoort tot de mogelijkheden. Bezienswaardigheden zijn o.a.: kathedraal van Havana, de bekendste autovrije straat “Calle Obispo”, het beroemde bar-restaurant “La Bodeguita del Medio” en “El Floridita” (dé gelegenheden waar de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway vaak kwam om wat typisch Cubaanse cocktails te nuttigen), het Rum Museum, Chocolade Museum en het Museum van de Revolutie (bij diverse musea dien je ter plaatse entreegeld te betalen).

 

Dag 3: Havana

Ontdek het moderne deel van Havana en omstreken per oldtimer
Na het ontbijt gaan jullie sommige overige wijken van Havana bezoeken. Een rit van 4 uur in een Amerikaanse klassieker uit de 50-er jaren, brengt jullie langs “het Plein van de Revolutie”, de “FOCSA toren, hotel “Habana Libre”, de Universiteit van Havana, de lange “Malecón Zeeboulevard”, de schilderachtige straat “Callejón de Hamel (kleurrijke muurschilderingen op de gevels van de huizen doen de steeg veranderen in een openluchtgalerie, vaak begeleid door ritmisch traditionele muziek. Verder gaat de tocht langs de fortificaties “El Castillo de los tres Reyes del Morro” (entree ca. 6 usd. p.p; de vuurtoren kun je optioneel beklimmen voor ca. 2 usd. p.p. en geeft je een prachtig uitzicht over Havana). De Tour eindigt bij het Capitool in Oud-Havana.

Dag 4: Havana – Viñales

Oldtimer + chauffeur tot jullie beschikking tijdens deze rondreis
Na het ontbijt komt de oldtimer met chauffeur jullie ophalen en vertrekken jullie naar Viñales. Eenmaal in Viñales aangekomen, bezoeken jullie de meest interessante plekken, zoals “de muur van de prehistorie” (entree ca. 3 usd. p.p.), “de Grot van de Indiaan” (entree ca. 5 usd. p.p.). “La Cueva del Palenque” (hier hielden zich vroeger de van plantages gevluchte slaven zich schuil voor de Spanjaarden, entree ca. 5 usd. p.p.) en “El Mirador de los Jazmines”, een prachtig uitkijkpunt over de vallei nabij hotel Los Jazmines.

In de 2e helft van de middag worden jullie naar jullie Cubaanse B&B gebracht en begroet door de eigenaren met een welkomstcocktail. Jullie verblijven hier 2 nachten o.b.v. kamer + ontbijt.

Optioneel

Lunch in een privérestaurant (“Paladar”), laat je door ons adviseren!

Dag 5: Viñales

Paardrijtour van ong. 3 uur door de Viñales vallei en langs tabaksvelden
Na het ontbijt worden jullie om 09:00 opgehaald en gaan jullie een Tour per paard maken , begeleid door een lokale gids met veel kennis en ervaring van dit heuvellandschap. Jullie bezoeken de streek “Valle de Palmarito” met zijn prachtige vegetatie, de natuurlijke grotten en tabaksplantages. Tijdens de rit ontdekken jullie hoe de tabak handmatig wordt gemaakt. Voordat jullie weer terugkeren naar het startpunt is er een mogelijkheid te zwemmen in een meertje.

Dag 6: Viñales – Las Terrazas

Vanochtend na het ontbijt rijden jullie weer weer richting Havana. Het is een relatief korte rit naar dit natuurpark. Je verblijft 1 nacht in een mooie Ecolodge, waarvan een deel is gebouwd rondom een boom, die tegenwoordig de receptieruimte is. Overnachting o.b.v. kamer + ontbijt.
Natuurpark Las Terrazas is ontstaan door een in de jaren ’70 succesvol verlopen herbebossingsproject. De lokale gemeenschap is ontstaan uit de werknemers die toen bij dit project betrokken waren. Er is hier een stuwmeertje waarin gezwommen kan worden en waar kabels overheen zijn gespannen, waarlangs je een canopy tour kunt maken van boomtop tot boomtop van waar mooie uitzichten op het landschap beneden. In de nabijgelegen rivier San Juan kan ook gezwommen worden. Verder zijn er diverse (ruïnes van) 19de eeuwse Franse koffieplantages in de buurt. De bekendste daarvan is “Cafetal Buena Vista”, die jullie ook kunnen bezoeken.

Dag 7: Las Terrazas – Playa Larga

Indien er nog een wens is om een activiteit in/nabij Las Terrazas te ondernemen (bijv. het maken van een canopy-tour), kan dat. Uiterlijk 12:00 dient de weg vervolgd te worden naar de volgende bestemming, Playa Larga.  Bij aankomst in jullie Casa Particular worden jullie begroet met een welkomstcocktail. Jullie verblijven hier 2 nachten o.b.v. kamer + ontbijt, waarvan op de 1e avond het diner is inbegrepen (een typisch Cubaans gerecht).
Playa Larga ligt vlakbij de Varkensbaai, dat in 1961 wereldnieuws werd, doordat de invasive van door de CIA gesteunde huurlingen (o.a veel al jaren eerder het het land uitgezette Cubanen, vanwege hun steun aan voormalig president/dictator Batista), mislukte. Deze beide plaatsen liggen tegen Cuba’s grootste wetland natuurgebied aan: Ciénaga de Zapata. Het heeft een omvang van 628 hectare aan mangrove moerassen, 150 verschillende vogelsoorten en 43 soorten reptielen, vissen en amfibieën. De strook kust tussen beide plaatsen leent zich ook uitstekend om te duiken en snorkelen vanwege de vele mooie koraalriffen vlakbij de kust Zo zijn er maar lieft 17 verschillende duiklokaties waar je de prachtige onderwaterwereld kunt bewonderen.

Dag 8: Playa Larga

Snorkelexcursie van 2 uur onder begeleiding van een professionale instructeur met meer dan 20 jaar ervaring en de vereiste diploma’s
Na het ontbijt vertrekken jullie met de auto en jullie gids/instructeur in de richting van de Varkensbaai, waar verschillende geschikte plekken zijn om te snorkelen. Tijdens deze snorkeltrips kun je prachtige koralen zien inclusief een breed scala aan veel verschillende en prachtig gekleurde tropische vissen en plantensoorten. De gids laat jullie de meest verborgen plekken zien, wat een onvergetelijke ervaring zal opleveren. Na deze snorkelsafari is er tijd om van het strand te genieten of het museum van Playa Girón te bezoeken, dat de mislukte invasie van 1961 goed laat zien in beeld en geluid (entrée ca. 5 usd. p.p.). Dit museum is in het weekend gesloten!

Dag 9: Playa Larga – Trinidad

Na het ontbijt vertrekken jullie richting Trinidad, maar onderweg zullen jullie Cienfuegos bezoeken. Cienfuegos is een prachtige stad. Niet voor niets wordt het “de Parel van het Zuiden” genoemd. Het is overigens ook de enige stad op Cuba met een Frans-koloniale achitectuur! Bij aankomst kunnen jullie het centrale park “José Martí”, het “Tomas Terry Theater” (entree ca. 5 usd p.p.), het centrum van de stad  en de “Palacio de Valle” (entree ca. 5usd p.p.), één van de mooiste gebouwen in Latijns-Amerika, bezoeken. ’s Middags vertrekken jullie naar Trinidad, een stad waar de tijd heeft stilgestaan. Ondanks de lange historie van meer dan 500 jaar, is haar oorspronkelijke schoonheid nog steeds bewaard gebleven. Aangekomen in Trinidad, worden jullie naar de Casa Particular gebracht, waar jullie met een welkomstcocktail begroet worden. In Trinidad verblijven jullie 4 nachten o.b.v. kamer + ontbijt, op loopafstand van het historische centrum. ’s Avonds kunnen jullie een eerste verkenning van deze stad maken. Loop bijvoorbeeld naar het centrum, waar de “Casa de la Música” (muziekhuis) staat en luister naar- en/of dans op de life muziek van de Cubaanse bands onder het genot van een heerlijk Cubaans drankje.

Dag 10: Trinidad

City-Tour onder begeleiding van Engels sprekende gids. Duur:ong. 1½ uur. Start 09:00
In de ochtend maken jullie een wandeling door de stad en krijgen jullie een inkijkje in het Cubaanse lokale leven. Jullie lopen door de levendige straatjes van Trinidad en langs basis- en middelbare scholen, tabaks- en sigarenfabrieken, de lokale verkooppunten van o.a. vers fruit en rietsuikersap (“Guarapo”), de staatswinkels (waar jullie uitleg krijgen over het bonnensysteem (“libretas”), een keramiekwerkplaats en nog veel meer. Na afloop van de Tour kunnen jullie bijvoorbeeld wat musea bezoeken, maar mis vooral ook niet een bezoek te brengen aan de lokaal bekende bar “La Canchánchara”. De naam is ontleend aan deze bekende Trinitarian cocktail en bestaat uit een mix van honing, limoensap, ijs en natuurlijk…rum! In tijden van vroegere burgeroorlogen, dronken de opstandelingen tegen de Spaanse overheersing, zich moed in met deze drank, voordat ze ten strijde trokken. 

Dag 11: Trinidad

Excursie naar “Parque El Cubano” in het Sierra del Escambray gebergte
Vandaag gaan jullie één van de natuurparken in deze bergen bezoeken, waarvan de verzamelnaam het “Topes de Collantes” natuurgebied is. Na het ontbijt vertrekken jullie naar het natuurpark “Parque El Cubano” (entree ca. usd. 10,-), gelegen op ong. 20km van Trinidad. Eindpunt van de mooie wandeltocht door de ongerepte natuur is de “Salto de Caburní” waterval waaronder jullie heerlijk kunnen zwemmen in dit kraakheldere meertje. Met een beetje geluk kun je hier de nationale vogel van Cuba spotten, de “Tocororo”. (toegang tot dit park is niet bij de prijs inbegrepen).

Optioneel

Lunch in een lokaal gelegen restaurant

Dag 12: Trinidad

Vandaag in de ochtend gaan jullie een oud plantershuis “Manaca Iznaga” bezoeken, met de oude uitkijktoren “la Torre Iznaga” (entree ca. 1 usd p.p.), die vroeger werd gebruikt om de plantageslaven in de gaten te houden, zodat ingegrepen kon worden als ze hun werk niet naar behoren deden. Deze oud suikerrietplantage is één van de vele die er vroeger waren in deze “suikermolen vallei”: El Valle de los Ingenios”. In de middag gaan jullie naar de stranden nabij Trinidad, “Playa Ancón”, op slechts 15 minuten rijden vanaf Trinidad. Het zijn prachtig witte stranden en het water is kristalhelder. Hier kunnen jullie een prachtige zonsondergang beleven en van een lekkere Cubaanse cocktail op een terrasje genieten.

Dag 13: Trinidad – Santa Clara – Varadero

Na het ontbijt vertrekken jullie richting Varadero. Onderweg bezoeken we natuurlijk eerst nog de stad Santa Clara, de Stad waar Ché Guevara’s laatste rustplaats is. Er is speciaal voor hem een indrukwekkend mausoleum gebouwd als eerbetoon aan zijn strijd voor de onafhankelijkheid van Cuba, die je kunt binnengaan (entree ca. 5usd p.p.). Een andere belangrijke bezienswaardigheid is, het bezoek aan de “Pantsertrein”: “El tren blindado” (entree ca. 5usd p.p.), een troepentransporttrein gestuurd door dictator Fulgencio Batista, om de opmars van de revolutionairen een halt toe te roepen. Deze werd echter door de vrijheidsstrijders tot ontploffing gebracht, waarna de regeringstroepen zich overgaven. In Varadero aangekomen, brengt de chauffeur jullie naar het mooie ****-strandresort en komt er helaas een einde aan deze mooie rondreis. Jullie verblijven hier voor 2 nachten in een Junior Suite op basis van All-Inclusive.

Optioneel

Jullie kunnen door ons één of meerdere lokale excursies laten boeken. De twee populairste excursies zijn: Catamaran Excursie “Crucero del Sol” en JeepSafari Yumurí (kijk bij Excursies)

Dag 14: Varadero

Dag vrij te besteden

Dag 15: Varadero - Amsterdam

Vandaag worden jullie opgehaald door een bustransfer of door een taxitransfer naar één van beide luchthavens Varadero of Havana en keren jullie met veel opgedane bijzondere indrukken weer huiswaarts

Alex Cuba

Hi! Wat kunnen wij voor je betekenen?

Heb je een vraag over autorondreizen, groepsrondreizen, excursies, bouwstenen, Tours of losse Casa- en hotelovernachtingen?
Of gewoon vragen over de invulling van een rondreis? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.
Wij adviseren je graag en vrijblijvend.

Andere rondreizen