Cuba Accommodations

| Home | E-mail |
Reistips 2

Foto & Film

U kunt het beste fotorolletjes, batterijen, digitale filmcassettes e.d. uit Nederland meenemen. Ook het ontwikkelen laat vaak te wensen over. In principe mag u alles fotograferen m.u.v. militaire installaties, luchthavens, politie, fabrieken e.d. Neemt u bij het nemen van fotos van de lokale bevolking wel de beleefdheidsregels in acht en vraag toestemming.

Autohuur

Wij adviseren u voor vertrek naar Cuba de autohuur vast te leggen. Het aanbod is kleiner dan de vraag en u loopt het risico een krakkemikkig voertuig te krijgen. Ook bij autohuur kunnen wij u tegen gunstige tarieven van dienst zijn.

Bus

Er is een redelijke service tussen de grote plaatsen, de bussen zijn over het algemeen wat minder comfortabel. Tickets kunt u kopen bij de terminals (busmaatschappij Viazul). In de grote steden is het gebruik maken van het bus-openbaar vervoer niet aan te raden, vreselijk druk en niet altijd even veilig.Trein

Cuba heeft een publiek spoorwegnet van ruim 5.000 km. Er zijn verbindingen van Havana met andere steden zoals Matanzas, Santa Clara, Ciego de Avila, Camagüey, Victoria, Las Tunas, Bayamo, Holguín, Santiago en Guantánamo. De treinen zijn verdeeld in express - met airco - en normaal, langzamer dan express en zonder airco.

 

Taxidiensten
Er zijn verschillende taxiorganisaties op Cuba:
-de staatsorganisaties zoals taxi OK en Panataxi bieden privétransfers aan en zouden een taximeter moeten hebben. Op verzoek krijgt u een bon met de taxiprijs erop.
-Particuliere taxi's (boteros): zijn in feite illegaal, maar bieden de rit doorgaans goedkoper aan.
-Collectivos, dit zijn de standaard transferdiensten vanaf internationale vliegvelden naar de toeristencentra en v.v. Aangezien iedereen gebracht wordt naar c.q. opgehaald wordt van een bepaald hotel, duren deze ritten wat langer. Voordeel echter is wel dat de prijzen aanzienlijk lager liggen dan van de privé transfers. 
-Fietstaxis vindt u in de grote steden, en is weer eens iets anders...

Telefoneren

Cuba heeft een betrouwbaar telefoonnet. Om naar het buitenland te bellen draait u eerst 8 en vervolgens het landnummer, 31 voor Nederland of 32 voor Belgie en vervolgens het kengetal zonder 0 en het abonneenummer. Bellen vanuit Cuba naar Europa is duur (ca 6,- euro per minuut!). 

Feestdagen

Januari 1 Nieuwjaarsdag

12-13 april Pasen

1 mei Dag van de Arbeid

25-27 juli Festival van de Revolutie

10 oktober Begin van de OnafhankelijksoorlogDiversen

De modernere hotels op Cuba zijn meestal voorzien van 220 Volt. 
Het voltage in de wat oudere hotels en in hotels op het platteland is vaak nog 110 Volt. Echter bij deze hotels is vaak de airconditioning weer aangesloten op 220 Volt, waardoor u uw apparaat evt. in dit stopcontact kunt steken. In de meeste hotels heeft u een adaptor en universeel-stekker nodig.
De mensen die in het toerisme werken zijn voor een belangrijk deel aangewezen op fooien, gebruikelijk is dat ca. 10% van de rekening. Daarnaast is men altijd blij met zeep, shampoo, pennen en kleding zoals jeans, t-shirts e.d.

Om te lezen:
Fodor's Cuba
Cuba Nelles Guide
Marco Polo Cuba - With Road Atlas
Cuba Insight Guides (Eng)
Fodors Exploring Cuba
Fodor's Cuba; The Complete Guide
Footprint Handbook Cuba
Moon Cuba Handbook