Cuba Accommodations

| Home | E-mail |
Reistips

cuba-flag.gifLand: Cuba
Hoofdstad: Havana
Oppervlakte: 110.860 km2
(ong. 3x Nederland)
Aantal inwoners: 11,3 miljoen

In dit hoofdstuk vindt u een aantal belangrijke wetenswaardigheden waarmee u tijdens uw reis naar en uw verblijf op Cuba te maken kunt krijgen.
Christoffel Columbus beschreef Cuba tijdens zijn ontdekkingsreis in 1492 al als 'het mooiste land dat menselijke ogen ooit aanschouwd hebben' en net als toen geldt nu nog steeds dat dit land voor haar bezoekers veel onverwachte en prettige verrassingen in petto heeft.

Reisdocumenten
Mocht u, nadat u naar Cuba op vakantie bent geweest, van plan zijn door te reizen naar de Verenigde Staten, laat dan door de douane GEEN stempel in uw paspoort zetten. Vanwege de politieke verhoudingen tussen deze twee landen, kan een Cubaans stempel in uw paspoort zorgen voor vertraging bij de immigratiediens van de VS.

Beste reistijd
Cuba heeft een subtropisch klimaat, wat betekent dat de gemiddelde maandtemperaturen schommelen tussen de 22º en de 32ºC.
De beste reistijd is van november tot en met april. In mei begint het regenseizoen, wat overigens niet wil zeggen dat het constant regent. De buien vallen vaak tegen de avond en duren doorgaans maar kort.
De warmste maanden zijn van mei t/m oktober met een gemiddelde luchttemperatuur van zo'n 30ºC. Doordat er langs de kust echter vaak een briesje staat, kan het toch aangenaam aanvoelen.

Munteenheid
Geld kunt u het beste meenemen naar Cuba in zo klein mogelijke coupures. Vanwege het gebrek aan wisselgeld in vooral de wat landelijkere gebieden, kan het voorkomen dat men niet terug heeft van bijvoorbeeld € 50,-.
Met creditcards kunt u ook niet overal terecht. American Express creditcards en reischeques kunnen, vanwege het handelsembargo van de VS met Cuba, NIET geaccepteerd worden!

Taal en bevolking
Op Cuba wordt Spaans gesproken.
De mensen die in het toerisme werken spreken doorgaans ook Engels of Duits. De bevolking is zeer vriendelijk en gemoedelijk en meestal bereid om in geval van bijvoorbeeld pech onderweg, een helpende hand te bieden.
Cuba kent een lage criminaliteit mede door de hoge straffen die hierop staan. Alleen in de wat grotere plaatsen, zoals Havana en Santiago de Cuba is enige voorzichtigheid op zijn plaats. Ook alleen reizen is op Cuba heel goed te doen en zonder gevaar. Cubanen maken makkelijk contact en helpen graag.

Eten en drinken
Het eten op Cuba kent vele invloeden en is over het algemeen calorierijk en zoet.
Tip: ga eens eten in één van de 'Paladares'. Dit zijn privérestaurants met vaak niet meer dan enkele tafels en maximaal 12 stoelen, waar u nog echt van traditionele Cubaanse gerechten kunt genieten. Het advies is wel: vraag altijd eerst hoeveel iets kost! Dit om te voorkomen dat u voor onplezierige verrassingen komt te staan wat de hoogte van de rekening betreft. Doorgaans zijn Paladares veel goedkoper dan de staatsrestaurants.    

Het leidingwater in de grotere toeristencentra kan gedronken worden. In het binnenland adviseren wij het leidingwater niet te drinken, hier is voorzichtigheid geboden. U kunt flessen mineraalwater in winkels en hotels kopen.
Het is een leuke ervaring om eens naar een Cubaanse agrarische markt te gaan (zgn. ‘Agropecuarios') om eens te zien wat er zoal aan groente en fruit verkocht wordt. Op deze markten worden de produkten met pesos betaald. 
Er zijn altijd wel mensen die voor uw US dollars op de zwarte markt pesos willen geven (verhouding is ong. 1 euro/20 pesos). Een leuke ervaring is het dan ook om met Cubaanse pesos deze agrarische produkten te kopen. Dit is veel goedkoper dan wanneer u met dollars dezelfde produkten koopt.
Cubanen op het platteland eten vaak een typisch Cubaans rijstgerecht 'moros y cristianos', letterlijk vertaald Moren en Christenen. De Moren in het gerecht zijn de traditionele Cubaanse zwarte bonen en de Christenen zijn de witte rijstkorrels.
Vaak wordt daar een heerlijke salade bij geserveerd en een stuk gebraden varkensvlees. Vlees is in Cuba een relatieve luxe. Veel Cubanen houden er op het platteland een aantal kippen en/of varkens op na. Het ritueel van het urenlang draaien van een varken aan een spit door mensenhanden boven gloeiend houtskool is een niet te vergeten belevenis en typisch Cubaans.
Vanaf sommige toeristencentra is dit bijvoorbeeld onderdeel van een plattelandsexcursie.
Ook verse visgerechten zijn een aanrader. Langs de kust trekken de Cubaanse vissers er 's ochtends vroeg op uit en komen terug met hun vangst voor verkoop aan de restaurants.

> REISTIPS 2